BLOG

Her finder du viden om lån, deleøkonomi og om, hvordan vi sammen kan gøre verden til et bedre sted. Kontakt os, hvis du gerne vil deltage med viden.

Kom i gang med at udlåne dine penge via peer-to-peer-lån

Før du går i gang med at investere i peer-to-peer-lån, er der nogle ting, du bør overveje. Peer-to-peer-lån gennem Plata er muligheden for at hjælpe et andet menneske med at få større råderum i sin økonomi samtidig med, at du får et afkast af dine penge. Penge der måske står til negativ eller ingen rente på en indlånskonto lige nu.

Det skal du vide om at investere gennem Plata
Peer-to-peer-lån er et lån mellem dig og en anden person. Plata holder ikke pengene for nogen af parterne, men faciliterer mødet imellem jer. Ligesom Airbnb ikke har boliger, har Plata ikke penge til udlån, men finder mennesker med et forbrugslån, der kan refinansieres til 8 % i rente, og skaber derved et afkast efter gebyrer på 5,28 % til investor (långiver).

Hvordan fungerer peer-to-peer-lån?
Når en potentiel låntager opretter en profil med et ønske om lån på Plata, gennemgår vi personens økonomi på samme måde som en bank ville gennemgå vedkommendes økonomi. På nuværende tidspunkt refinansierer vi udelukkende eksisterende lån, hvor låntager er blevet kreditvurderet af et andet pengeinstitut. For at kunne benytte platformen, skal man som låntager indsende data, der inkluderer:
•  Dokumentation for eksisterende lån
•  3 seneste lønsedler
•  Årsopgørelse
•  CPR-nummer
•  Dansk adresse
•  Budget
•  Bevis for at, man ikke er registreret som dårlig betaler
Derudover beder vi om adgang til at se låntagers konto. Dette lader sig gøre gennem Aiia’s netbankstilgang, som låntager selv godkender. API’et, som det hedder, benyttes af alle større banker i Danmark. (se mere her LINK) Plata kan udelukkende se og altså ikke røre vedkommendes konto. Lad os for nemheds skyld kalde det for et kighul, som naturligvis kun eksisterer så længe, låntager giver tilladelse til det.
Vi bruger kighullet til at verificere, at der er penge på kontoen, at tidligere betalinger af forbrugslånet er sket til tiden, og at vedkommende har en indkomst. På den måde er det ikke blind tillid, men en særdeles kontrolleret og gennemsigtig proces, der går forud for, at du som investor kan se lånet på vores platform.

Bemærk, at det langtfra er alle, der søger om refinansiering af lån, der bliver godkendt af Plata. På nuværende tidspunkt er det i omegnen af 10 % af alle ansøgere, der søger om oprettelse, som rent faktisk bliver oprettet.

Når du som långiver ser et låneønske, har vi dermed gjort alt for at sikre, at du låner penge til en person, der kan betale pengene tilbage. Der er altså ingen garanti fra Platas side om tilbagebetaling, men vi gør alt for at sikre, at tingene er, som de skal være. Det er også derfor, refinansiering af forbrugslån på Plata sker til 5,28 % i rente for dig som investor. Når du finder en person, som du ønsker at låne penge til, sættes lånet op imellem jer. Der indgås en juridisk bindende kontrakt mellem begge parter, der underskrives med NemID, og udbetaling af lånet finder sted. Herefter sættes tilbagebetalingerne op således, at du får dine penge igen over den aftalte periode. Du vælger selv, hvilket beløb og hvor lang tid du ønsker at låne dine penge ud, men som oftest vil det være en kombination af låntagers og långivers ønske. Gennem et unikt Plata-ID, som indsættes i netbanksoverførslen, kan Plata løbende holde øje med, at udbetaling og tilbagebetaling finder sted. På den måde er Plata med hele vejen fra du investerer, til du får dine penge igen.

Når du finder et lån på Plata
Har du garanti for, at vi har gennemgået vedkommendes økonomi, at de har et eksisterende lån, som et andet finansinstitut har sagt god for, og at vi har kunnet verificere, at de har betalt deres tidligere lån til tiden.

Risiko
Det er vigtigt at understrege, at al investering er forbundet med en risiko, og at du kan miste en del eller hele din investering. Plata garanterer ikke lån på platformen, men foretager en grundig gennemgang af låntagers økonomi og sikrer samtidig, at långiver har pengene på sin konto.