BLOG

Her finder du viden om lån, deleøkonomi og om, hvordan vi sammen kan gøre verden til et bedre sted. Kontakt os, hvis du gerne vil deltage med viden.

Hvad er peer-to-peer-lån P2P?

Peer-to-peer-lån er et lån mellem to personer, dvs. person til person. Låneformen er måske verdens ældste, men samtidigt er det en ny udvikling, at man kan låne og udlåne peer-to-peer digitalt. Lån mellem to personer har altid eksisteret, og mange personer har da også prøvet at låne penge til og af venner. Kender og stoler man på den anden part, er det nemt at låne penge ud, men det er straks sværere, hvis man ikke kender den person, som man låner pengene til. Det er her, hvor peer-to-peer-lån formaliserer processen og gør den nemmere. Hvis man låner 50 kr. til en ven har man sjældent en kontrakt eller renteudgift. Ligesom du næppe kreditvurderer din ven. Plata formaliserer processen således, at der udfærdiges en kontrakt, sætter faste vilkår, som begge parter underskriver, og kreditrater låntager. Således bliver processen mere tryg for begge parter.

 

Fremtiden er deleøkonomisk

Før i tiden har det været forbeholdt banker og finansielle institutioner at formidle lån, men med digitalisering og deleøkonomi er det blevet muligt for private at udlåne penge. Fordelen som privatperson er, at dine penge ikke står i banken til en lav eller ingen rente, men kan lånes til en anden person, der løbende betaler renter. Derved tjener man penge på sine penge. Omvendt er peer-to-peer-lån ofte billigere end sammenlignelige lån for låntager. Det er også derfor, at peer-to-peer-lån kan karakteriseres som et deleøkonomisk koncept, fordi begge parter vinder ved transaktionen, når de deles om ressourcerne. På samme måde som boliger kan udlejes via Airbnb, eller biler kan udlejes gennem GoMore, kan man med peer-to-peer-lån leje sine penge ud.

 

Hvordan fungerer peer-to-peer lån?

Peer-to-peer-lån fungerer således, at Plata har skabt en platform hvor låntager og långiver møder hinanden. Ligesom Airbnb ikke har ejer de boliger, der formidles på platformen, ejer Plata heller ikke de penge, der lånes ud. Vi formidler refinansiering af eksisterende lån på platformen mellem to personer (peer-to-peer). For at kunne benytte platformen, skal man som låntager indsende data, der inkluderer:

•  Dokumentation for eksisterende lån
•  3 seneste lønsedler
•  Årsopgørelse
•  CPR-nummer
•  Dansk adresse
•  Budget
•  Bevis for at, man ikke er registreret som dårlig betaler

Det er altså en ordentlig og gennemført proces, som man skal igennem for at benytte Plata. Det er vores måde at forsøge at undgå dårlige betalere. Det gør vi bl.a. ved at sikre, at tilbagebetalinger på det eksisterende lån, som skal refinansieres, er sket til tiden. Dette gør vi igennem et API, der giver adgang til låntagers konto, således at vi kan se deres konto og tidligere afbetalinger på eksisterende lån.

Når låntager og långiver har fundet hinanden via platformen, underskrives en kontrakt. Herefter skabes en tilbagebetalingsplan, som man som låntager er forpligtet til at følge. Dernæst overføres pengene fra långiver til låntager, og låntager sætter en fast overførsel op i sin netbank. Pengene overføres med et særligt ID, som gør det muligt for Plata at holde øje med, at pengene er overført den ene vej, og at der efterfølgende afbetales til tiden den anden vej.